Ons concept

Een stukje geschiedenis:
Baden is de oudste therapie die er is. Al vroeg ontdekte de mens de heilzame werking van warm en zuiver water. Het verlichtte spierpijn, gaf ontspanning en zuiverde de huid die vaak te lijden had in de buitenlucht onder barre weersomstandigheden. Sinds de Belgische badplaats Spa werd ontdekt, is de naam “spa” onlosmakelijk verbonden aan het thermische aspect van water. Aan zogenaamde hydrotherapie. Wij als volwassenen kennen natuurlijk al jaren de verkwikkende werking van een dagje sauna, van een uitgebreid bad na een lange werkdag of bij pijnlijke spieren en gewrichten. In Azië is het thermische bad voor jonge kinderen al decennialang de normaalste zaak van de wereld. En sinds een aantal jaren is er dan ook een opmars in West Europa. Nu dan eindelijk ook in ons mooie stukje Liemers.

Hydrotherapie
Bij hydrotherapie drijft een kindje in een zogenaamde neckfloat (tot ongeveer 6 maanden, afhankelijk van de lengte van het kindje): een PVC-vrije ring die door zijn vorm het hoofdje optimaal ondersteunt zonder te knellen. Het zorgt dat het lijfje vrij kan bewegen en het hoofd boven water blijft. Er is een speciaal daarvoor ontworpen babybad gevuld met puur water, vrij van chloor of chemicaliën dus ook geschikt voor kinderen met eczeem of met een droge of gevoelige huid. Sterker nog: doordat het water nog zachter is dan thuis uit je kraan, voelt het huidje van je baby zijdezacht na afloop.
Het water is altijd op een constante temperatuur, 35-37 graden, zoals je baby gewend was in de baarmoeder. Daardoor waant het zich weer even in die geborgen omgeving.

In de spa kunnen desgewenst de bubbels aangezet worden die onder andere helpen balans en coördinatie te ontwikkelen. Voor kinderen boven de 6 maanden zijn er aangepaste drijfringen: de chestfloat en de seatfloat, waarmee het kindje wat hoger in het water komt te liggen. Ze worden rond de borst of lager geplaatst. Het is eventueel mogelijk om halverwege een sessie nog van float te wisselen, mocht dat voor het kindje prettiger blijken.

Helpt de baby goed te slapen
Voor onrustig slapende baby’s kan floaten, zeker in combinatie met de babymassage met Amandel-lavendelolie een uitkomst zijn. Kindjes slapen daarna vaak rustiger en dieper. Door een sessie een aantal keer in een kort tijdsbestek te doen is het patroon van onregelmatig slapen te doorbreken. Hiervoor is een strippenkaart te boeken via de mail (of afhalen via “afspraak maken”) tegen gereduceerd tarief.

Goed voor de spieren, longen en het hart
Een floatsessie voor een baby staat gelijk aan een uur intensief sporten voor volwassenen. Naast ontspanning is het dus ook nog een echte workout. De bewegingen helpen bij het versterken van de spieren en het hartje van de baby. Ook vergroot het de longinhoud, wat reflux kan verminderen door een veranderende ademhaling. Het kan zijn dat je baby, vooral op hele jonge leeftijd, sneller moe wordt dan na de 30 minuten die je boekt. Houd daar alvast rekening mee.

20230403_141735 1

Positief effect op de spijsvertering
Door de bewegingen in het water komt de spijsvertering op gang. In combinatie met de warmte en de lichte tegendruk van het water helpt dit darmkrampjes tegen te gaan. Ook de desgewenst gekozen babymassage na afloop kan daarbij helpen. Je leert massage- en yogatechnieken waarmee je ook thuis je kindje kunt helpen.

Floaten is ook heel fijn voor een baby met reflux: je drijft tenslotte rechtop dus de zure maagsappen kruipen niet naar de slokdarm. Bovendien laat de lichte druk van het water op de borst, je kindje op een andere manier ademhalen. Op deze manier wordt de reflux gereduceerd.

Babymassage

Massage
Tijdens een geboekte aansluitende massage kijk ik naar de behoefte van de baby. Waar het floaten al kan beginnen vanaf de leeftijd van 4 weken, geef ik er de voorkeur aan om met masseren te starten vanaf de leeftijd van ongeveer drie maanden. Je kent de signalen van je kindje dan al beter, en het kleine lichaam is al wat verder in de ontwikkeling. Zo kun je bijvoorbeeld een eventuele heupdysplasie, een breukje dat bij de geboorte is ontstaan of een voorkeurshouding niet altijd even vroeg traceren. Het is echter uiteraard wel van belang de massage daar op aan te passen.

Heeft je baby verder opstartproblemen als overstrekken, buikkrampen, reflux of een geboortetrauma? Is het een prematuur kindje of een huilbaby? Ook daarmee houd ik rekening bij de Shantalamassage. Tijdens het online boeken van de sessie kun je alvast aangeven of er bijzonderheden zijn zoals hierboven vermeld. Zo zorg ik er als gediplomeerd masseur voor dat een baby zo ontspannen mogelijk de spa verlaat. Om het maximale resultaat te behalen kan het wenselijk zijn meerdere sessies af te nemen.

Opgeleid door: